1. Начало Brother
  2. Помощ и Поддръжка
  3. Как да направя - принтери
  4. 5 начина да защитите безжичния си принтер
Илюстрация на безжичен принтер за домашна мрежа, заключен и заобиколен от вериги

5 начина да защитите безжичния си принтер

Независимо дали сте собственик на бизнес или служител, вероятно работната ви седмица се състои от време в офиса и време, прекарано у дома. Но за да бъде успешна хибридната работа, трябва да имате правилната технология.

Вземете например безжични принтери. Те, разбира се, имат множество предимства - по-специално могат да бъдат управлявани и актуализирани от разстояние.

Но вашият безжичен принтер може да бъде потенциална точка на уязвимост в домашната ви мрежа, ако не го защитите правилно. Тук ще ви покажем как да защитите безжичния си принтер с пет прости стъпки.

1. Защитете портовете на принтера си

Това са точките за достъп до софтуера, използвани за свързване на външни устройства към вашия принтер. Вашият безжичен принтер ще има избор от портове, които са предназначени за редица устройства, но много от които няма да използвате.

Всеки от тези необезпечени портове е потенциална уязвимост, която може да бъде хакната. Трябва да включите тези пропуски в защитата на вашата домашна работа. И можете да го направите просто като деактивирате всички портове, които не използвате чрез настройките на принтера, като запазите само един порт, който използвате, отворен. Просто проверете ръководството за потребителя на устройството си, за да разберете как да го направите.

2. Актуализирайте фърмуера на вашия принтер

Фърмуерът е вид софтуер, който работи на вашия принтер. Той може да има непредвидени уязвимости, които могат да позволят на хора да получат достъп до вашия принтер и вашата мрежа.

Вашият производител на принтери вероятно редовно ще актуализира фърмуера на принтера, за да премахне някоя от тези слабости, но вие трябва да извършите актуализацията. Уверете се, че редовно актуализирате фърмуера на принтера си, за да се възползвате от всички нови защити от производителя. Обикновено можете да актуализирате фърмуера ръчно чрез контролния панел на принтера, но за улеснение можете да активирате автоматични актуализации.

3. Използвайте защитна стена

Като софтуер за мрежова сигурност, защитните стени са ефективна стъпка за сигурност, която може да защити вашия компютър и други мрежови устройства, които използвате. Защитната стена ще следи входящите и изходящите данни и ще блокира форми на достъп, които не отговарят на конкретни протоколи за сигурност.

Преди да използвате безжичен принтер, уверете се, че има защитна стена. Принтерът или компютърът ви може да имат предварително инсталирана защитна стена. Ако не, ще трябва да инсталирате защитна стена на трета страна. Ако не сте сигурни за това, консултирайте се с IT оттдела на вашата компания.

4. Промяна на паролата по подразбиране на принтера

Вашият принтер може да изисква парола за безжичен достъп. Ще откриете, че паролата по подразбиране е въведени като стандарт. Не забравяйте, че тя може да бъде известна на външни страни. Това означава, че когато за първи път настроите и инсталирате безжичния си принтер, трябва да се уверите, че сте задали нова парола в настройките.

Вместо да използвате съществуваща дума или фраза за паролата си, създайте дълга и силна парола, която съдържа най-малко 12 знака и смес от малки и главни букви, цифри и специални знаци.

5. Деактивирайте мрежовия печат

Докато принтерът ви е онлайн, той може да бъде уязвим за атака. Един от най-добрите начини да защитите безжичния си принтер е да деактивирате мрежовия печат, като го направите офлайн, така че да не може да бъде достъпен от други устройства.

Една от опциите е да ограничите времето, в което принтерът ви е уязвим, като активирате мрежовия печат само когато трябва да го използвате. Ако сте особено загрижени за безопасността, можете трайно да деактивирате мрежовия печат и да свържете компютъра и принтера си чрез кабел вместо това. Обикновено ще има опция за деактивиране на мрежовия печат в контролния панел на принтера. Но това не трябва да е необходимо, ако сте предприели всички други стъпки.

Уверете се, че цялата ви домашна работна мрежа е защитена

Не забравяйте, че дори и след като домашния компютър и мрежата са направени защитени, е лесно да се пренебрегнат други мрежови устройства, като безжични принтери. За ефективна и сигурна хибридна работа, всяко онлайн устройство трябва да бъде защитено.

Източници:
https://cybernews.com/security/printer-security/

Още от Как да направя - принтери

Може да харесате също и

Върнете се в началото