1. Начало Brother
 2. Помощ и Поддръжка
 3. Как да направя - принтери
 4. Как да намерите IP адрес на принтера | Brother
A desk with a Brother printer, laptop, and some stationery against an exposed brick wall and a large green plant on the right. Part of a bright window and a white chair is also visible.

Как да намерите IP адрес на принтера | Brother

Тук обясняваме какво е IP адрес и стъпките, които ще трябва да предприемете на Windows или Мac компютър, за да го намерите.

Какво е IP адрес на принтер?

"Интернет протокол" или IP адресът на вашия принтер е уникален набор от номера, присвоени на устройството. Тази серия от числа е важна част от това да позволите на принтера да комуникира по мрежа, така че без тях няма да можете да добавите принтера си към мрежа, за да се използва от множество устройства.

Brother принтерите са проектирани с мисъл за лекота при използване, като много от тях разполагат с безжична функционалност, която ви позволява да свързвате няколко устройства, без да настройвате принтера си да работи в конкретната ви мрежа. В повечето случаи всичко, което трябва да направите, е да свържете принтера към вашата Wi-Fi мрежа.

Има няколко начина, по които можете да разберете IP адреса на вашия принтер. Това ще зависи от това дали принтерът ви има дисплей или не и от операционната система на компютъра, към който избирате да свържете принтера си.

Как да намерите IP адреса на принтера

Намирането на IP адреса на принтера може да се направи лесно, ако принтерът ви има Ethernet порт и дисплей. С помощта на дисплея за навигация в менюто на принтера можете да намерите IP адреса в настройките и информационната страница на принтера. Ако дисплеят не показва това или принтерът ви няма дисплей, ще трябва да се свържете с компютър.

Как да намерите IP адреса на Windows компютър:

 1. След като свържете принтера си чрез USB, отидете на контролния панел от Старт менюто на Windows.
 2. Кликнете върху опцията „Преглед на устройства и принтери“ в категорията „Хардуер и звук“.
 3. Намерете принтера си в "Принтери и факсове". Можете да се уверите, че избирате правилния принтер, като проверите името на модела на принтера си.
 4. Щракнете с десния бутон върху иконата на принтера и изберете „Свойства“ от менюто.
 5. Намерете раздела "Общи" в менюто Свойства и след това потърсете полето "Локация". Номерата, които се показват вдясно от това поле, съставляват IP адреса на вашия принтер.

Как да намерите IP адреса на Mac:

 1. Кликнете върху "System Preferences" от началния екран на вашия Mac.
 2. Кликнете върху опцията „Print and fax“ в новия прозорец.
 3. Намерете принтера си в раздела "Printers", като се уверите, че избирате правилния принтер, като проверите номера на модела и името му.
 4. С избрания правилен принтер кликнете върху „Options and supplies“. Новият екран ще покаже IP адреса на вашия принтер.

Независимо коя операционна система използвате, за да намерите IP адреса на принтера си, не забравяйте да запишете тези номера точно. След това можете да използвате тези номера, за да конфигурирате принтера да работи в частна мрежа или да помогнете за диагностициране на проблеми със свързаността в бъдеще. Докато повечето съвременни принтери правят свързаността лесна задача, винаги е добра идея да запазите запис на IP адреса на принтера си за бъдещи справки.

Или ако търсите принтер, който може безпроблемно да се свърже с вас и вашите нужди, се насочете към нашия инструмент за избор на продукт и намерете перфектното устройства за вас.

Още от Как да направя - принтери

Може да харесате също и

Върнете се в началото