A black Brother MFC printer with a double-sided colour printed output and a hand seen picking the paper up

Как да печатате двустранно | Brother

Двустранен печат – известен също като дуплекс печат – съвсем просто означава отпечатване на документи от двете страни на един лист хартия.

Има цял набор от приложения за домашен или бизнес печат, които изискват двустранен печат, независимо дали съставяте отчети в офиса или създавате ръчно изработени подаръчни картички у дома.

Най-малкото, можете да постигнете двустранен печат с всеки принтер ръчно, като просто завъртите листа преди отпечатването на следващата страница. Но за да направите нещата много по-лесни, по-голямата част от съвременните принтери и компютърен софтуер ви позволяват автоматичен двустранен печат, така че можете да получите тези резултати с натискането на един бутон.

Но как можете лесно да отпечатате две страници на един лист? Лесният отговор е да си купите принтерс правилната функционалност. 

Когато търсите нов принтер, помислете за опцията за двустранен печат като стандарт.

Как да отпечатате двустранно на принтер Brother?

Процесът на отпечатване от двете страни на хартията е малко по-различен в зависимост от софтуера и принтера, който използвате. Вашият принтер може да има възможността да направи това автоматично чрез вашия компютър или устройство. Ако не, ще трябва да отпечатате ръчно от двете страни, като обръщане на хартията.

Отпечатвайте двустранно автоматично

Двустранен печат на Mac:

 • Ако имате отворен документ, който искате да отпечатате, отидете на "File" и след това "Print" или натиснете "Command + P" на клавиатурата.
 • В менюто за печат кликнете върху кутийката под „presets“ и изберете „layout“ от падащото меню.
 • В това меню ще видите поле за отметка до опцията с надпис "two-sided printing", уверете се, че отметката е поставена, ако искате двустранен печат.
 • След като сте избрали тази опция, компютърът ви ще запомни тази настройка и ще я изпълни със следващото ви задание за печат, така че не забравяйте да го премахнете, ако предпочитате да печатате едностранно.

Двустранен печат с Windows:

 • Можете да настроите автоматичен двустранен печат, като се отидене в прозореца "Контролен панел"(Control Panel) в Start менюто.
 • От контролния панел изберете "Преглед на устройства и принтери" от раздела "Хардуер и звук".
 • В следващото меню намерете желания от вас принтер, кликнете с десния бутон върху него и изберете „свойства на принтера“.
 • В менюто свойства, в раздел "Основни" изберете отметката "Двустранно", след което щракнете върху "Прилагане".

Двустранен печат със софтуер:

Въпреки че можете да настроите принтера автоматично да печата двустранно чрез настройките на компютъра, можете също ръчно да направите това с различни софтуерни пакети. В програмите на Microsoft Office например ще ви бъде представено меню за печат, което съдържа отметка за двустранен печат, ако принтерът ви е съвместим. Когато печатате от конкретен софтуер, не забравяйте да потърсите тази опция за печат, преди да изпратите документа си за печат, за да си спестите необходимостта да претърсвате настройките на принтера.

Отпечатайте двустранно ръчно

Ако използвате принтер или компютър, който не позволява автоматичен двустранен печат, имате възможност да го направите ръчно. Това не е по-трудно, но просто изисква от вас да върнете хартията обратно в устройството.

 • Отидете при принтера и отворете тавата за хартия. Направете ясен знак с молив в единия ъгъл на хартията, която е отгоре, от страната, която гледа нагоре към вас.
 • За Windows и Mac отидете на "File" и "Print", за да видите менюто Printing Options (Опции за печат).
 • След като сте проверили, че принтерът ви е свързан, отидете в полето "Печат на страници" и въведете броя на всички нечетни страници във вашия документ, като ги разделите със запетаи (например за документ от десет страници това ще бъде номерирано 1, 3, 5, 7 и 9).
 • Изберете Печат и вземете страниците, след като са отпечатани, като внимавате да ги запазите в ред.
 • Погледнете първата страница, на която поставихте белега с молив. Това ще ви позволи да знаете на коя страна трябва да презаредите хартията. Без значение от коя страна е извършено отпечатването, ще трябва да поставите хартията с маркираната страна, обърната надолу.
 • Върнете се на компютъра си и отново отидете на Печат, като този път изброите всички четни числа в полето "Печат на страници" (напр. 2, 4, 6, 8, 10).
 • Изберете печат и вземете листата, след като приключите.

Предимства на двустранния печат

Двустранният печат може да бъде наистина полезен, независимо дали ускорява процеса на печат или намалява общото използване и разхищаване на хартия за вашия бизнес.

 • Това може да намали разходите. С двустранният печат може ефективно да видите как вие или вашият бизнес намалявате използването на хартия с до 50% в сравнение с едностранния печат. Тъй като двустранният печат ускорява процеса на печат, като отпечатва две страни на страница в една, ще видите и намаляване на разходите за енергия на принтера, което може да бъде възнаграждаващо, ако устройството работи в зает офис и се използва често.
 • Това може да спести време. С автоматичното отпечатване на документи двустранно, трябва да отделите по-малко време, докато чакате документите ви да се отпечатат, тъй като принтерът ви има по-малко хартия за обработка и дори може да може да завърши и двете страни едновременно.
 • Това е по-добре за околната среда. Чрез намаляване на отпадъците от хартия и използването на енергия на принтера, вие също ще намалите въздействието си върху околната среда. Можете да съчетавате това със схемата за рециклиране на мастиленоструйни касети и тонер касети на Brother, за да намалите допълнително въздействието върху околната среда и, разбира се, можете да рециклирате всяка хартия, която вече не е необходимо да съхранявате.

Печатането на двустранни документи е прост процес и възможността да го направите автоматично е функция по подразбиране с повечето принтери за документи на Brother.

Brother разполагас широка гама от достъпни принтерис автоматичен двустранен печат като стандарт. Нашите принтери са оборудвани с различни функции, които ги правят ефективни и лесни за използване, с избор от 3 в 1 и 4 в 1 решения за печат, които са съобразени с всички видове домашен офис или бизнес изисквания.

Още от Как да направя - принтери

Може да харесате също и

Върнете се в началото