A Brother label printer on a desk using thermal printing technology to print a medium sized white label with black text.

Как работят термо принтерите?

Термо принтери използват топлина, а не мастило, за да произвеждат етикети и изображения върху хартия, лента или други материали. Има два вида термо печат – термо-директен и термо-трансферен.

Термо принтерите използват топлина, а не мастило, за да произвеждат етикети и изображения върху хартия, лента или други материали. Има два вида термо печат – термо-директен и термо-трансферен.

Термf печат (или термо-директен печат) е процес, който произвежда печатно изображение чрез селективно нагряване на термична хартия, когато хартията преминава през термо-директна печатаща главата. Топлочувствителното покритие на хартията става черно в зоните, където се нагрява, като по този начин се получава необходимото изображение.

Термо-трансферният печат, от друга страна, използва нагряване на трансферна лента с багрило, за да произвежда трайни изображения. Този процес е известен със създаването на изключително трайни и устойчиви на размазване отпечатъци. В резултат на това термо принтерите се превърнаха в популярен избор за производство на дълготрайни етикети и лесно за сканиране баркодове, както и касови бележки, билети, гривни, ваучери, баджове и други.

Етикетите и знаците са навсякъде, където погледнете в нашия личен и професионален живот. От домове до офиси, магазини, складове и други съоръжения, термо етикетите са задължителни в широк спектър от бизнес сектори, включително транспорт и логистика, търговия на дребно, здравеопазване и проследяване на храните. Нещо повече, с пандемията от коронавирус, която носи цял нов набор от предизвикателства, когато става въпрос за безопасното и ефективно функциониране на работното място, никога не е било по-важно да имате бърз достъп до етикети, които помагат да поддържате всички информирани. Ако имате нужда от висококачествени, изгодни етикети, които са износоустойчиви (термо-трансферни) или идеални за приложения с кратък срок на годност (терми-директи), тогава термо печата е чудесен избор.

Как работят термо принтерите?

Термо-директният използва специална термохромна хартия, докато термо-трансферният печат използва термочувствителна лента и обикновено е опция там, където се изисква за допълнителна издръжливост.

Термо-трансферните принтери съдържат печатаща глава, изработена от малки нагряващи се пинове - по един за всеки пиксел - която се управлява от микропроцесор. Това определя кои пинове са необходими за формиране на конкретно изображение. Пиновете използват топлина, за да разтопят и прехвърлят базирано на восък или смола мастило от лентата върху празна повърхност, независимо дали е хартия, пластмаса или друг материал.

Има три основни вида термо-трансферни мастила - восък, восъчна смола и чиста смола. Всеки вид идва със свои специфични характеристики и е важно да знаете разликите. Восъкът е дълготраен, но етикетите, отпечатани по този начин, трябва да се използват на сухо, и са чувствителни към масла, химикали и абразиви. След това е восъчната смола, която е по-издръжлива от чистия восък, и често се използва за по-прецизни изображения. И накрая е чистата смола, която е най-издръжливата от всички. Етикетите от чиста смола са водоустойчиви, устойчиви на слънчева светлина и предлагат по-голяма защита срещу химикали и масла. За разлика от восъка и восъчната смола, тя не може да се използва на хартия, но е предназначена да се слее с винил, полиестер, полипропилен и други материали, за да направи изключително трайни етикети и знаци за сектори като автомобилната, морската, авиационната, транспортната и инженерната промишленост.

Вашият избор на тип мастило естествено ще зависи от вашия конкретен бизнес или лични изисквания. Същото важи и за материала, върху който искате да отпечатате. Brother предлага широк избор от медии за печат, както и потребителски етикети, които да отговарят на всички ваши нужди за етикетиране . От невероятно издръжливата P-touch гама до пълноцветни, настолни и преносими опции, ние предлагаме термо принтери за етикети за всяко приложение.

Какви са предимствата на етикетните термо принтери?

Едно от големите предимствата на термо печата е, че не се ограничавате само до печат върху хартия. В зависимост от избрания принтер, термо принтерите могат да използват различни етикети и трансферни ленти, с материали като пластмаса, найлон, полиестер, винил и дори термосвиваем шлаух. Това прави термо принтерите изключително гъвкави, с приложения в широк спектър от индустрии и цели.

Трайността остава още едно съображение при някои приложения на етикетни термо принтери. Термо-трансферните етикетите са много по-трайни от традиционния печат с мастило върху хартия. Мастилото може да прозира, да се размазва и да избледнява с течение на време, но термо печата предлага много по-голяма устойчивост, особено ако използвате чиста смола, комбинирана с ламиниран материал.

Уникалните P-touch етикети на Brother (TZe), със своя специален ламиниран горен слой, издържат много години, на закрито или открито, и са експертно проектирани да устояват на вода, слънчева светлина, химикали, абразия и температура.

Колко дълго трае термо печата?

Тъй като термо-директните етикети са създадени от топлина върху чувствителен на топлина материал, те лесно могат да избледнеят, когато са изложени на слънчева светлина или топлина. Така че, ако търсите дълготрайни етикети, които остават четливи в продължение на няколко години, тогава термо-директният печат не е подходящ за вашия бизнес.

Могат ли термо принтерите да печатат на всякакви медии?

Етикетните термо-принтери поддържат широка гама от медии: Включително хартия, PVC и композитни материали. Те са и най-добрият избор, когато става въпрос за производство на ясни, лесно четими баркодове. Това е от съществено значение за всяко бизнес приложение. И накрая, етикетните термо принтери, като водещата в индустрията гама на Brother, са оптимизирани да работят с най-новите компютърни и мобилни технологии, включително смартфони, таблети, чрез Wi Fi или Bluetooth, за максимална гъвкавост. Можете също така да използвате приложения за дизайн на етикети за настолни, мобилни и SDK (комплекти за разработка на софтуер), за да интегрирате принтерите в собствените си приложения, което се препоръчва, за да можете да приспособите най-добрите опции за вашите етикети.

Отличените с награди етикетни термо принтери на Brother предлагат висок обем на печат, изгодно етикетиране, с изключителна издръжливост и ефективност. С повече от 30 години опит в разработването на професионални етикетни принтери, Brother може да отговори на всички ваши изисквания за етикетиране.

Ако обмисляте закупуването на термо принтерза вашата организация или за лична употреба, трябва да започнете, като прегледате нашата гама професионални етикетни принтери от серията 800 за ненадмината скорост, свързаност и гъвкавост, включително възможността за отпечатване на двуцветни етикети в черно и червено, Или разгледайте нашите принтери за висок обем на печат. За ясни, изгодни етикети, на които можете да се доверите, нашите термо принтери са добро решение.

 

Още от Как да направя - общ

Може да харесате също и

Върнете се в началото